Kategorier
Skrivande

Hen

Idag hamnade jag i min kanske tvåhundrasjuttiosjätte diskussion om ordet hen. Så därför tänker jag nu göra en sammanfattning om vad jag tänker om det, och så tänker jag dela det om jag hamnar i den diskussionen igen.

  1. NEJ, hen är inte framtaget av en hemlig Genuskommitté bestående av Gudrun Sjödén-klädda radikalfeminister som har fått miljarder från den onda röd-grön-råsa röran för att utveckla sätt att utplåna alla könsskillnader och eventuellt också all glädje. (Här kan jag ha fel, om kommittén är hemlig så känner jag ju förstås inte till den. Men om jag har fel och den finns så vill jag gärna vara med! Fatta vilken maktkänsla!)
  2. Ett skäl till att hen har blivit så uppskattat är att det är ett praktiskt ord. Om du jobbar med informativa texter kommer du förr eller senare behöva skriva det extremt otympliga hon/han, vilket är fult och stoppar upp läsningen. Hen omfattar alla, och är fyra tecken kortare. Och NEJ, det funkar inte alltid att skriva den, personen eller något annan klumpig omskrivning.
  3. Könsidentiteten är inte binär. Alla känner inte att han eller hon passar för att beskriva dem. Det är bara att acceptera. Och det är helt ointressant om det är många eller få som identifierar sig som hen istället för han eller hon. Om någon ber om att omnämnas som hen, omnämn hen som hen. Det är INTE farligt, och det betyder ingenting för din egen könsidentitet.
  4. Ord speglar förändringar i samhället. Och ibland kanske de driver förändring i samhället också. Förändring är inte farligt i sig, och personligen tycker jag att förändring som innebär att du får vara friare i din könsidentitet är en bra förändring.
  5. Ord kan såra och skada. Jag tror på att alltid vara medveten om vilka ord jag använder och varför jag använder dem. Men det betyder inte att jag kommer avstå från hen bara för att en del blir illa berörda av ordet. Se varför i punkt 2 och 3.
  6. Språk utvecklas hela tiden. Om ett ord finns och används så är det en del av språket. Det finns inte meningslösa ord, för då skulle de inte vara ord.
  7. Bara för att ett ord finns behöver du inte använda det eller tycka om det. Jag har massa ord jag inte tycker om och inte använder. (Som bajsmacka, skitäckligt ord.)
  8. Om du blir illa berörd av ordet hen kan du använda den känslan för att försöka sätta dig in i hur det känns för de som blir kallade han eller hon mot sin vilja. Det är självklart inte exakt samma känsla, men det kanske ger en liten hint i hur det känns att felkönas av andra.Och slutligen:
  9. Hen tar inget ifrån någon, det tillför värde. (Om det nu inte finns en ondskefull genuskommitté som vill ta bort kön och glädje, men jag tror som sagt inte det.)

 

2 svar på ”Hen”

När jag var hemma i Sverige en superkortis nyss använde aktuelltprogramledaren ’hen’ helt och fullkomligt otvunget i ett helt och fullkomligt otvunget sammanhang. Dessutom finns ’hen’ numera i SAOL. Slutsatsen torde bli att ’hen’-motståndet är förlegat och att ’hen’-motståndarna måste erkänna sig besegrade. Det kan du tala om för dem nästa gång du hamnar i en hen-diskussion tycker jag 🙂 För övrigt är bajsmacka verkligen skitäckligt – både som ord och fenomen betraktat – ANVÄNDER någon verkligen det ordet?

Tyvärr så fortsätter hen-motståndet, men det kanske är de sista dödsryckningarna i antihen-kampen vi ser just nu?

Jag har både sett och hört ordet bajsmacka användas, och jag ryser varje gång!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.