Kategorier
Böcker

Nu närmar det sig

Förra året var jag nedstämd. 2018 års Nobelpris i litteratur sköts upp. Bästa dagen på årets bästa vecka* var sorgligt tom. Börshussalens dörr förblev stängd. Akademien verkade nästintill dödsdömd. Priset för evigt nedsolkat.

Men nu är det dags igen! Bästa veckan har inletts! Vi har redan fått fundera på hur celler hanterar skillnader i syrenivåer och på exoplaneter. Imorgon blir det kemi (det priset är alltid mest svårgreppbart).

Och sen är det torsdag! Dörrarna i börshuset kommer att slås upp! Mats Malm kommer att kliva ut! Och tillkännage inte en, utan två pristagare!

Det kommer att finnas oändligt mycket att diskutera kring valen. Och kring prisets status. Och kring hur pristagarna själva ställer sig till att vara pristagare.

Vi kan se fram emot de vanliga reportagen om intressanta författarskap och bilderna från förlag som skålar i champagne, men den här gången i dubbel uppsättning. Om det inte råkar vara samma förlag som har båda författarna förstås, vilket kommer vara värt en extra-artikel bara det.

Sen kommer det dessutom att komma härliga analyser av varför just de här författarna valdes ut, vad det säger om priset och om gruppen som valde ut priset. Vad är symboliken i att välja just de här. Och så kommer det att komma genomgångar av hur utländsk media har rapporterat om priset. Och troligen ytterligare några sammanfattningar av Akademiens kris, även om dessa förstås redan har börjat komma.

Om jag skulle spekulera då?

Jag tycker att det vore roligt om de hade valt två kvinnor, men jag tror nog inte det. Däremot kommer definitivt en av pristagarna att vara kvinna, något annat kan jag inte tänka mig.

Minst en kommer att ha ett ursprung annat än Europa/Nordamerika.

Någon av dem kommer att skriva annat än skönlitteratur. Det allra allra mest oväntade vore om någon av dem vore en barnboksförfattare, men det är så osannolikt att jag inte ens kan tänka mig det egentligen. Och jag vet inte riktigt vem som skulle vara tillräckligt unik och nyskapande för att komma på fråga.

Jag tror att någon av dem kommer att vara välkänd och någon av dem kommer att vara relativt okänd. Jag tror inte att Haruki Murakami kommer att få priset, och jag tror inte heller på Margaret Atwood.

Åh, det ska bli så spännande! Bara två dagar kvar!

*Jag älskar veckan då Nobelprisen tillkännages. Forskning och vetenskapliga framsteg hyllas, pristagarna är alltid så rödkindat glada och överraskade, man lär sig alltid något nytt. Och torsdagen är ju kronan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.