Kategorier
Bo på landet Skrivande

Stillhet och frid

Det går fortfarande att sitta en stund på kökstrappan och småprata med vår grannkatt. Solen värmer ännu, men den är allt blekare, luften allt kallare. Träden gulnar och daggen glittrar i gräset.

Jag städar i trädgården, komposterar plantor och plockar undan krukor. Vinterns uppvärmning är snart färdigstaplad, den sista rosmarinen ska snart skördas och torkas och squasherna börjar oftare ruttna halvvägs än växa till de monster vi har haft tidigare i sommar.

Jag tar mina promenader ner till sjön, andas ut. Det går allt långsammare, men jag fortsätter.

Många har sagt till mig att slutet av graviditeten, det är då det blir jobbigt på riktigt. Men just nu njuter jag som jag inte har kunnat njuta tidigare. Början var illamående och trötthet och en ständig oro för om jag skulle gå igenom de där första tre månaderna, om vår lilla skrutt skulle stanna kvar hos oss. Vad ultraljud och prover skulle visa. Om hjärtat och lungorna och hjärnan och alla de andra små organen skulle växa som det var tänkt. Och sen kom tankarna på världen. Är det rätt att föda ett barn till en värld där så mycket problem hägrar. Där vi inte vet ens hur klimatet kommer att vara när han är tjugo eller femtio, där vi inte vet vad det är för värld han ska leva i. Fortfarande vaknar jag ibland på nätterna och undrar hur det ska gå, om allt är bra med honom, om vi ska klara att bli föräldrar.

Men nu de mesta tankarna har stillnat. Den mesta tiden är det fridfullt. Det har blivit sant för mig att vi inte vet vad som kommer att hända sen, att det som finns är det som finns här och nu. Och här och nu finns en liten person som vi snart snart snart kommer att få träffa.

Jag vill jobba för framtiden. Jag vill att den där världen om tjugo år eller femtio år ska vara en god värld, en hel värld.

Men just nu låter jag mig vara i stunden. Jag låter mig äntligen njuta lite av att vara gravid, av det fantastiska att jag får känna ett liv i mig, att få hålla det i trygghet i några dagar till.

4 svar på ”Stillhet och frid”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.