Vårnätter

Överallt vaknar världen till liv. Vi ses rådjur och älgar på fälten bredvid hägrar och harar. Lamm och kalvar, en skir grönska som blir allt tätare, allt mer närvarande. Blommor överallt, mattor med skinande vitsippor i kvällsskymningen. Dofter, överallt doftar världen.

Ingen annan tid på året blir det så tydligt för mig att livet är begränsat och tillvaron har ett slut som under vårens kvällar och nätter.

Mitt i det generösa levandet, explosionen av kraft, blir känslan av förgänglighet så stark. Det är bara en liten stund vi finns här, det är bara en liten stund någon finns här. Och allt det sköna omkring mig gör tanken oändligt sorglig. Det borde få fortsätta, det här fantastiska.

Om några veckor, när världen har stabiliserat sig, när träden är mörkgröna och blommorna stadiga, när lammen har vuxit upp lite och kalvarna vågar sig bort från sina mammor, då kommer känslan av att allt kan fortsätta i oändligheten, att inget någonsin kommer att förändras.

Och jag kommer att sakna de här vårveckorna, när livet exploderar och allt darrar av förändringen. Men jag kommer att sova bättre.

6 kommentarer

 1. Anna Helgesson

  Den där smärtsamma lyckan tror jag är en liten gnutta svensk. Det svenska vemodet i de ljusa sommarnätterna. Närvaron i det som dallrar av värme och viljan av att få leva och finnas till.
  Ack, så fint!

  • Kerstin

   Den är så ofattbart vacker, den här tiden. Och det är nog extra påtagligt här, efter vintrar som aldrig verkar ta slut och mörkret som plötsligt, nästan utan att man märker att det händer går över till evigt ljus.

 2. Olof

  Vad vackert och träffsäkert du skriver! Precis så är det.

  • Kerstin

   Tack!

 3. Kristina

  Jag vet vad du menar! Och mitt i allt det som exploderar och spritter av liv, så står en ledsam tussilago och dör. Så välkomnad för några veckor sedan, men nu så bortglömd. Men ändå ytterligare en påminnelse om livets förgänglighet.

  • Kerstin

   Ja precis så! Och det är så påtagligt att det är överallt hela tiden. Små, korta, efterlängtade liv som bara försvinner lika snabbt som de dök upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Kerstin Beckman

Tema av Anders NorenUpp ↑