Kategorier
Böcker Jobb

Så ska mitt företag växa (inuti)

En obligatorisk lästimme och kreativa idéer. Det är mina drastiska metoder för att få mig till den jag vill vara.

I åtta år har jag haft mitt företag och i snart två år har jag skrivit och frilansat på heltid. Men jag överväger tillvaron noga.

”Jag intervjuar mig själv. För det viktigaste för mig är att ägna mig åt rätt saker, de som överensstämmer med mina värderingar, mina önskningar och min livsstil, snarare än löneutveckling”, säger jag.

När jag började för åtta år sen var jag ”riktningslös”, som jag skulle kunna kalla det, och omsättningen har gått upp och ner (framförallt eftersom jag under den mesta tiden har varit anställd samtidigt). I dag är målsättningen att ta in fler uppdrag och skriva fler böcker till 2019 samtidigt som jag vill fortsätta att utvecklas, och för det har jag bland annat infört en form av veckoschema. Dessutom har jag infört en obligatorisk lästimme.

”Forskning har visat att läsning gör oss mer kreativa och empatiska. Eftersom jag är på en förändringsresa måste jag göra saker annorlunda, och för att hålla uppe lusten måste jag läsa.”

Skarpast är kraven på läsning för mig själv. Vilket är den enda gruppen i mitt företag.

”Jag är förgrundsperson. För det går inte att bygga en bra företagskultur i en enskild firma om inte den enskilda är med.”

Det här är en omskrivning av en artikel i Dagens Industri. Men jag önskade att fler företag läste mer. Träning är allmänt accepterat som ett värdefullt inslag på arbetsplatsen, men böcker, som vidgar din värld, och ökar både välmående, kreativitet och empatisk förmåga, finns inte med i samma samtal.

Jag skulle önska att det fanns företag som gav sina medarbetare tid för läsning, och då inte bara fackböcker, utan även skönlitteratur, och som tog in proffs som kunde rekommendera böcker till företaget (till exempel en bibliotekarie). Och jag tänker att det skulle kunna bli intressant variation i samtalen runt fikaborden. Ena dagen uppladdning inför Vasaloppet och nästa dag Glaskupan.

Som egenföretagare har jag som tur är förmånen att få lägga upp min tid på mitt eget sätt. Så jag kan välja att både träna och läsa regelbundet, vilket jag märker stärker mig på alla sätt.

2 svar på ”Så ska mitt företag växa (inuti)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.