Kategorier
Blandat Bo på landet

Vintern har verkligen kommit

Jag tror på att vi kan lära oss av varandra, oavsett var vi kommer ifrån eller vilka vi är. Att människor ska få älska varandra på alla stärkande och glädjande sätt som finns. Att vi har rätt att bestämma över våra egna kroppar.

Jag tror på alla människors lika värde.

Jag tror på utveckling och förändring. På mänskliga rättigheter, på samarbete över gränserna. På att media har en viktig roll i samhället. På kunskap och vetenskap. Att vi måste ha starka och självständiga rättsliga institutioner med hög rättssäkerhet.

Jag tror att vi har bråttom att rädda om vår jord. Vi i väst måste begränsa oss och sluta leva över våra tillgångar. Vi måste ställa om till en teknik som jorden klarar av. Samtidigt måste vi ha ett samhälle som är mänskligt, som går att leva i. Vi måste ta hand om varandra.

Vi har gått framåt under så många år. Människor över hela världen lever bättre och längre, utbildar sig mer, har bättre arbetsförhållanden, en högre levnadsstandard. Färre svälter. Fler har tillgång till rent vatten.

Fler och fler människor får möjlighet att gifta sig med den de vill och slipper gifta sig med den de inte vill. Fler kvinnor får möjlighet att bestämma över sin kropp, över när och om hon vill ha barn. Fler människor har tillgång till oberoende media. Fler människor får leva som den den är.

Mycket är kvar att göra. I väst lever vi fruktansvärt högt över våra tillgångar. Många människor arbetar fortfarande under extremt dåliga arbetsförhållanden. Människor saknar jobb, svälter, står utanför. Många kvinnor saknar ännu tillgång till förlossningsvård och fri och säker abort. Många människor har fortfarande ingen möjlighet att välja sin partner eller sitt liv. Många flyr från krig och klimathot. Många utsätts för våld och övergrepp.

Jag önskar att vi med all kraft kunde jobba med de frågorna.

Istället får vi hantera bakåtsträvande, rättighetsfientliga partier, politiker och medmänniskor. Som förnekar klimatförändringar, som vill försvåra rörlighet och samarbete över världen. Som ger fullständigt fan i mänskliga rättigheter, i kvinnors rättigheter, i HBTQ-personers rättigheter. Som ljuger och sprider rasistisk propaganda. Som misstänkliggör media. Som misstänkliggör forskning och vetenskap. Som får det att framstå att det största hotet är just de som tror på utveckling och förändring.

Just idag känns tillvaron mörk. Hur bemöter man det? Hur fortsätter man jobba för en bättre värld?

Jag hoppas att imorgon blir bättre.

Vissna och brutna grenar i snön
Vintern är här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.