Kategorier
Uncategorized

Att vara sig själv

När jag gick i mellanstadiet turades jag och min vän Lotta om att vara kortast i klassen. Sen växte hon till sig lite mer än jag och blev svensk medellängd medan jag stannade på någon centimeter kortare. Jag är alltså kortare än många kvinnor i Sverige och ännu fler av männen.

Längdskillnad mellan män och kvinnor är också något Ivar Arpi tar upp i sin ledare Genusvetarna som vägrar se könet. Det är också den enda konkreta skillnaden mellan män och kvinnor han nämner. I övrigt nämner han ”olika beteende”, ”observerbara skillnader” och ”män och kvinnor har inte betett sig likadant”.

Och att ”om de senaste hundra åren har visat något så är det att kvinnor kan göra allt som män kan”. Vilket ju är väldigt generöst av Arpi, tackar så mycket för erkännandet av vi kvinnor kan. Jag skulle vilja vara lika generös tillbaka och säga att ni män kan rätt mycket ni med. Sen skulle jag i och för sig påstå att de senaste hundra åren har visat att människan är kapabel att göra massa saker som man aldrig har gjort tidigare, till exempel köra bil och använda datorer.

Men det är en parentes.

Framför allt blir jag frustrerad på vagheten i krönikor som den här. Vad är det han vill säga, egentligen? Att kvinnor inte borde göra det de har visat att de kan? Som de förhoppningsvis vill göra?

Vilka är de där skillnaderna som ska vara så stora och genomgående över tid och rum? Hur stor roll spelar skillnaden mellan individerna i en grupp? Vad är det för insatser för att motverka diskriminering man kan göra om man tittar på forskningsresultaten kring biologiska skillnader?

Någonstans väcks en misstanke inom mig om att definitionen på manligt och kvinnligt och de där skillnaderna som ska vara så stora skulle innebär en begränsning av vad jag tillåts vara. Istället för att få uppleva och utforska och utveckla den individ som är jag skulle jag pressas in i en tvångströja av hur jag som kvinna borde vara.

Den tvångströjan är provad, grundligen, liksom motsvarande tvångströja för män. Men visst, män är i genomsnitt längre än kvinnor. Det kan jag hålla med om.

 

2 svar på ”Att vara sig själv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.