Kategorier
Jobb

Att gömmas

Häromdagen läste jag ett blogginlägg från Wall Street Journal – Why Women in Tech Might Consider Just Using Their Initials Online – skrivet av investeraren och serieentreprenören John Greathouse.

Poängen i blogginlägget är att det finns mycket fördomar bland riskkapitalister inom tech-branschen, framför allt mot kvinnor men också mot personer med annan etnisk bakgrund (än vit medelklass antar jag, det specificeras inte) vilket gör att idéer som kommer från dessa personer riskerar att gå förlorade.

Det är inte bra, tänker han, och tar sin inspiration från symfoniorkestrar som på 70-talet började med blinda provspelningar och att han själv helst inte känner till detaljer om författaren när han läser en bok.

Författarens lösning är att kvinnor och personer med annan etnisk bakgrund borde dölja sin identitet online, genom att bara använda sina initialer och genom att inte ha bilder av sig själva tillgängliga på nätet.

Kvinnor och personer med annan etnisk bakgrund ska dölja sina ansikten och namn eftersom fördomarna mot dem är så massiva att deras goda idéer kan gå förlorade.

Kvinnor och personer med annan etnisk bakgrund ska dölja sina ansikten och namn.

Jag vet inte var jag ska börja.

Eller jag vet alldeles enormt mycket som jag vill säga.

För det första. Ja, vi har alla fördomar.

För det andra. Nej, det är inte den som utsätts för fördomar som ska gömma sig. Det är varje person som har fördomar (alltså alla) som har ansvar att göra sig medveten om sina fördomar och att försöka hantera dem.

För det tredje. Det är inte upp till andra att bestämma hur mycket av ditt ansikte och namn som ska synas i offentligheten. Punkt slut.

Och för det fjärde. Jag tror att han har fel i sitt grundantagande. Jag tror att det kommer att bli allt viktigare att företag visar att de faktiskt är diversifierade, i alla tänkbara aspekter. Enkönade grupper med likartad bakgrund känns ospännande och ovitala. (Särskilt om det bara är män, tycker jag, men det beror nog på mina egna fördomar.)

Nu ska det sägas att John Greathous faktiskt backade efter att ha fått massiv kritik för sin artikel. Jag hoppas att han följer upp den med en annan artikel om hur man som riskkapitalist kan hantera sina fördomar. Och kanske en till artikel om huruvida hans syn på världen ens är relevant längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.